Oorlogen en overwinningen. Forten, kastelen en verdedigingsmuren. En het water. Natuurlijk het water. Schepen, havens en stranden. De Adriatische Zee is een belangrijke speler geweest in de geschiedenis van zowel Italië als Kroatië en alle andere landen die aan deze oceaan liggen. Hoe kon dit ook anders? Wat is er allemaal gebeurd en wat voor invloed heeft het gehad?
Een beknopte samenvatting van de geschiedenis van Italië
Te beginnen met het Romeinse Rijk, gevormd uit Rome en alle volkeren in de buurt. Dit was een vruchtbare en rijke periode. Helaas raakte Italië tijdens de middeleeuwen in verval en werd het diverse keren overgenomen. Pas in de 11e eeuw brak de zon door en vierde het land de renaissance. Een gouden eeuw waar onder andere Venetië uitgroeide tot belangrijke havenstad. Namen als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Rafael werden groots in deze tijd.
Aan het begin van de 16e eeuw verhuisde de handel zich van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan. Een groot verlies voor de oostelijke kustregio’s. Pas in 1866 kreeg Italië Venetië in handen waardoor de Adriatische kust weer opbloeide.
En Kroatië dan?
Het rijke verleden van Kroatië verstopt in onder andere de stadsmuren van Dubrovnik en de kastelen in Zagorje. Ooit twee koninkrijken, de Roden en de Witten. Na een lange lijn van eigen adel werd in de 11e eeuw de Hongaarse koning de grote heerser van beide rijken.
Venetië stond in de middeleeuwen centraal voor de meeste oorlogen. Iedereen wilde deze regio hebben. Hier werd een einde aan gemaakt door de Turken toen zij het land binnenvielen. Geholpen door omringende landen wist Kroatië het Ottomaanse Rijk buiten Europa te houden. Al keerde de rust in Kroatië nooit echt terug. Daarna werd Joegoslavië gevormd, onder het regime van de communistische Tito. Na lang duwen en trekken verklaarde men Kroatië in 1991 onafhankelijk.
De rol van de Adriatische Zee
Waar de een een land binnenvalt, dient de ander zich te verdedigen. Het lijkt nu misschien een spel maar in onze eeuwenlange geschiedenis was er niks serieuzer. De Adriatische Zee heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van al haar omliggende landen. Nieuwsgierig? Bezoek een fort aan de kust, een kasteel of havenstad voor aanwijzingen. Het plaatselijke museum biedt hoogstwaarschijnlijk een ruime collectie aan informatie over de afgelopen eeuwen.
De invloed van de historie
Zo te lezen is er in de afgelopen eeuwen vooral veel gevochten. Reden? Het bezitten van zoveel mogelijk land. Men won soms, men verloor soms. Daarom zijn deze stukken land door veel verschillende handen gegaan. Bewoond door verschillende volkeren. De mensen hebben er voetstappen achtergelaten. Voetstappen in de vorm van gewoontes en tradities. Recepten, kleding, muziek en dans. Later samengesmolten tot de gebruiken (en de menukaart) van nu. De cultuur van een land zoals het nu is, werd gevormd door alles wat het heeft meegemaakt. Ontdek en laat je verbazen.