De Adriatische kust strekt zich uit over veel verschillende regio’s. In Noord-Italië zijn dat Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Emilia-Romagna. Regio’s die aan de ene kant veel van elkaar weghebben, maar aan de andere kant totaal van elkaar verschillen. Zo is het landschap van de zuidelijke regio’s Le Marche, Puglia en Abruzzo ruiger dan in het noorden. Maar elke noordelijke regio heeft zijn eigen cultuur en hoogtepunten. Lees hieronder meer over de Noord-Italiaanse regio’s!
Friuli-Venezia Giulia
De regio Friuli ligt het meest oostelijk in het noorden van Italië. Een regio die in het noorden begint met een ruig gebergte, maar langzaam vlakker wordt aan de Adriatische kust. Het middenste deel van de provincie is heuvelachtig. Op een aantal kilometer van de grens met Slovenië ligt de hoofdstad Triëst, een historische stad waar je veel kastelen en eeuwenoude kerken en basilieken vindt. Andere steden om eens te bezoeken zijn Udine en Gorizia, dat half in Slovenië, half in Italië ligt. In de baai van de Laguna di Marano liggen verschillende eilandjes die perfect zijn voor een vakantie aan de Adriatische kust. Op één van deze eilanden ligt bijvoorbeeld de populaire badplaats Grado.
Veneto
Deze regio aan de Adriatische kust heeft als pronkstuk natuurlijk de stad Venetië. Een bestemming die bij velen op de bucketlist staat. Venetië heeft een rijke historie en de vele paleizen en basilieken maken dit een ideale stad voor een dagje uit, of zelfs een citytrip. Maar Veneto heeft meer te bieden. Zo zijn Padua, Vicenza en Treviso middeleeuwse steden die wat meer in het binnenland liggen. Aan de kust is er het minder toeristische Chioggia, dat ook wel Venetië in het klein wordt genoemd. Andere badplaatsen in de Veneto zijn Caorle, Bibione en Lido di Jesolo. In het zuiden van de regio ligt ook een groot natuurpark aan de Adriatische zee. Hier wordt een indrukwekkend stuk natuur beschermd, waar je als toerist al wandelend of fietsend van kunt genieten.
Emilia-Romagna
Dit is één van de grootste regio’s in Italië. Emilia-Romagna loopt dwars door Italië en grenst aan regio’s als Toscane, Ligurië en Le Marche. De regio kun je dan ook niet in één woord beschrijven. Wat zeker is, is dat de wereldberoemde Italiaanse keuken hier zijn roots heeft. Bekende producten als de Parmezaanse kaas en balsamicoazijn komen hiervandaan. Maar ook wijn is niet onbekend. Probeer bijvoorbeeld eens een glaasje Lambrusco. En het allerbekendst is natuurlijk de tagliatelle al ragù, wat we in Nederland ook wel ‘spaghetti bolognese’ noemen. De Italiaanse versie heeft echter meer gehakt en minder saus in verhouding tot de pasta.